onsdag 21 september 2016

Banktjänsteman

Yrkesreportage - Banktjänsteman
                  SEB_logo.jpg
SEB:s monter på Kungälvsmässan. Foto: SEB
Banktjänsteman är ett yrke som kräver att man är utåtriktad och bekväm i att ha många kundkontakter. En banktjänsteman möter dagligen många kunder och erbjuder finansiell rådgivning. Det kan till exempel handla om rådgivning om aktier, husköp, bilköp eller mopedköp som är aktuellt för en del ungdomar. Det är även bra att kunna förutspå framtida ekonomiska händelser för att banken ska gå så bra som möjligt.


Banktjänsteman är ett yrke där det är bra att man är utåtriktad och bekväm i att ha många kundkontakter, eftersom banktjänstemän dagligen möter många olika kunder. De kan både handla om privatpersoner och företag. En del tror att banktjänstemän endast arbetar på banker, men de kan också arbeta på andra företag inom finansvärlden, till exempel inkassoföretag eller försäkringsbolag. Yrket är även relativt högavlönat och det krävs därmed en hög utbildning, till exempel en civilekonomutbildning. Den vanligaste gymnasielinjen att läsa om man vill bli civilekonom är ekonomilinjen. Genomsnittslönen för en banktjänsteman är runt 37000 SEK och 96000 SEK för en ekonom. Arbetsuppgifterna varierar mellan olika banktjänstemän, men in- och utlåning och köp och försäljning värdepapper och krediter hör till de vanligaste arbetsuppgifterna. Det är även bra om man har analytisk förmåga och kan förutspå framtida ekonomiska händelser för att göra ett så bra jobb som möjligt. Många banker är även internationella, d.v.s. att de verkar i många länder, vilket innebär att det finns stor chans att arbeta utomlands och grundläggande kunskaper inom engelska är en förutsättning för att arbeta där.


Cecilia Mahler som arbetar på SEB i Kungälv är banktjänsteman och trivs bra med det. Hon tycker att det roligaste med att arbeta på bank är kundkontakt och att följa entreprenörer i deras utveckling. Hon har under sin tid på banken sett många företag växa fram och en del har idag blivit mycket framgångsrika. Jag passade på att fråga henne om hur jämställd hennes arbetsplats är och fick då svaret:
  • SEB är faktiskt ett jämställt företag och det arbetar ungefär lika många kvinnor som män inom hela banken, men i Kungälv arbetar det något fler kvinnor.
Cecilia vet inte riktigt vad det beror på, men hon har en teori om att det kan bero på att kvinnor generellt sätt är högre utbildade än män. Banktjänsteman är ju som sagt ett yrke som kräver en hög utbildning. Hon valde även att framhäva till mig som skulle tänka mig att arbeta som banktjänsteman att möjligheterna till jobb i dagsläget är stora. Hon poängterade dock att man i början oftast får enkla arbetsuppgifter som inte är särskilt utmanande. Hon arbetade själv till en början på telefonbanken, men innehar idag en chefsposition.


En del analytiker tror att det inom en snar framtid kommer inträffa en ekonomisk krash då huspriserna sjunker och den ekonomiska aktiviteten minskar. En banktjänstemans svar på denna fråga är givitvis intressant och jag frågade henne och fick då svaret:
  • Jag tror inte att det kommer att inträffa en ekonomisk krash, men huspriserna kommer nog att sjunka och den ekonomiska aktiviteten minska.
Cecilia tror inte att det kommer att ske en ekonomisk krash, eftersom ekonomin har varit stabil under en längre tid och att det var längesedan Sverige drabbades av en allvarlig krash. Vi drabbades till exempel inte alls lika hårt av finanskrisen 2007 som exempelvis USA.

2 kommentarer:

  1. Bra att man fick reda på vad man ska läsa och ungefär hur mycket man tjänar. Mycket bra invervju.

    SvaraRadera