Göteborgs Kex
Göteborgs Kex är ett kexföretag där kexen tillverkas från ax till färdigt kex. Kexen finns i många olika sorter och smaker. Fabriken ligger i Kungälv.
Göteborgs Kex har tillverkat kex sedan år 1888. Bageriet ligger utanför Göteborg i Kungälv vilket väcker många frågor kring varför det då heter Göteborgs Kex. Svaret är att man inte visste var fabriken skulle ligga när man grundade företaget i Göteborg och eftersom Kungälv är okänt så skulle det vara bättre med ett namn som folk känner igen. De gör många olika sorters kex men deras storsäljare är Ballerina. Andra storsäljare är Singoalla och Brago.
Under Kungälvs Mässan intervjuade jag två ur personalen hos Göteborgs Kex. De är ca. 500 som arbetar här. De sa även att de vanligtvis inte brukar anställa nytt folk. Arbetet ger ganska bra betalt enligt damerna och det krävs 4 års teknisk utbildning på gymnasiet för att få en anställning. Detta är något som de inte trycker så hårt på men det är vad som egentligen krävs. Sommarjobba är även något kan man göra på Göteborgs Kex men endast om man var över 18 år. Om du får sommarjobbet innehåller det främst att plocka ut bräck.
- Arbetsmiljön på är bra men inne på bageriet är det ganska varmt, men vi har alltid tillgång till vatten, säger damerna från Göteborgs Kex.
De jobbar i skift vilket innebär att man arbetar efter ett schema och vanligtvis börjar de arbeta klockan 6 på måndag morgon och klockan 8 från tisdag till torsdag. Fredagar var också en tidig dag med start klockan 6.
På Göteborgs Kex tillverkar de kex från mjölet till färdigbakade kakor i förpackning. Mjölbilen kommer till fabriken varje morgon och ca 60 ton mjöl förbrukas varje dag. Sedan startar bakningen, alla olika degar bakas separat innan det är dags för valsning som ger kexen rätt form. Gräddas gör kexen därefter, de gräddas på en 40 meter lång gaseldad ugn i form av ett löpande band. Därefter kontrolleras kexen och sorteras bort manuellt om de inte duger. Efter kontrollen så kyls kexen. När kexen är kylda åker de vidare för att få sin eventuella fyllning. Senare är det dags för fyllningen att stelna vilket den gör snabbare i kyla. Kexen kyls i en 20 meter lång kyltunnel. Senare förpackas kexen i sina speciella förpackningar innan dom skickas ut via lastbilar till din butik.
Vi frågade damerna vilken deras favoritkex av alla de tillverkar som var deras favorit. Båda damerna svarade Remi. De sa själva att det köper kakor från andra företag när det går och handlar men att de brukade få påsar med sig hem innan semestern. De fick även 10% rabatt om de skulle köpa kex. Så det får i alla fall en fördel av att arbeta på en kexfabrik.
För att avsluta mitt reportage kan man sammanfatta hela besöket med att vi intervjuade två damer inne på Kungälvs mässan, svaren på frågorna gav mig en större inblick i hur det är att jobba på en såpass stor kexfabrik som Göteborgs Kex är och att alla arbeten inte alltid är som man tror.
http://www.goteborgskex.se/
Du har fått med mycket bra information om hur kakorna tillverkas på fabriken, och om vad de anställda gör på jobbet.
SvaraRadera